Citrongul Ölandsböna Svenska & Ekologiska 333g
- 89 kr
Citrongul Ölandsböna, svenska & ekologiska
Användningssätt: Gott att använda som bas i krämer/såser, chili con carne, gulaschsoppa, sallader och grytor eller i en gräddig stuvning med mycket ost och persilja.
Fördelar:
Bönor med bettet kvar
Genom att koka mindre batcher och tillsätta några droppar öländsk äppelcidervinäger i kokvattnet får våra bönor bättre textur.
Kort förädlingskedja
Odling, torkning, rensning och konservering: allt sker på Öland! Andra bönor kan vara väldigt åksjuka.
Involverar odlarna
Bönorna odlas av Tony Åhlund i Mysinge och Axel Cedergren i Runsten. Odlarna är även delägare i Bönland.
Räcker långt
Jämfört med andra grödor innehåller bönor mycket protein som vi människor kan äta direkt. Ett bönfält kan alltså mätta många magar.
Mindre övergödning och algblomning
I symbios med bakterier som finns i jorden har bönor och baljväxter en unik förmåga att binda luftens kväve. Bönderna kan då använda mindre gödsel. Det mår Östersjön bra av!
Beredskapsmat
Är bönor den ultimata beredskapsmaten? Ekologisk bönodling kräver relativt lite externa insatsmedel. Och när de konserverats håller de i stort sett för evigt.
Ingredienser: Torkade ekologiska citrongula ölandsbönor*, (Phasoleus vulgaris)
*=Ekologisk ingrediens från Sverige
Mängd: 333g