Korallinsgryta
Ekoriet |22/08, 2024
En mustigt god gryta med massor av nyttigheter. En perfekt vardagsrätt till matlådan eller storkok.
Korallinsen är ekologiskt odlad i Sverige, linsen har en liten vacker rödorange tunnskalig lins med fast textur. Den har en smörig arom med inslag av solroskärna, nötter och lite gräsighet i en lång eftersmak.
Recept:
2 Morötter
1 Lök
2 Vitlöksklyftor
ca 1 tsk Riven färsk Gurkmeja (eller Torkad Gurkmeja)
ca 1 tsk Riven färsk Ingefära (eller Torkad Ingefära)
400 ml Kokosmjölk
300-400 Passerade tomater (eller Krossade Tomater)
1,5 dl Vatten
2 dl Korallins
1 dl Jordnötssmör
1 msk Miso (eller buljong/soja)
Limesaft
Börja med att skära morötterna i tjocka skivor. Hacka lök och vitlök. Stek morötterna en stund i kokosolja, lägg i löken och vitlöken, stek ytterligare en stund. Riv i gurkmeja och ingefära, rör runt. Häll kokosmjölk, passerade tomater, vatten och korallinserna. Låt koka ca 20-30 min beroende på vilken konsistens du vill ha på Korallinserna och morötterna.
Tillsätt jordnötssmör och miso/buljong och låt koka ytterligare några minuter. Jag hade även i hackad spenat som finns i frysdisken.
Smaksätt med limesaft och valfri sås från Skånsk Chili, tex Nordic Wild - Hot Sauce, Aji Lemon Drop - Chilisås, Sriracha .
Byt ut riset mot Quinoa eller Nakenhavre för ett mer klimatsmart alternativ.
Toppa med koriander, paprika, gurka eller rödlök.