Gotlandslins - Svenskodlat Eko
- 109 kr
Ekologisk och odlad i Sverige.
Gotlandslinsen är en liten pastellrosa lins med gröna toner. Nötig smak med perfekt balans mellan sötma och beska. Gotlandslinsen är en delikatess som kan användas i en mängd eleganta rätter!
Fram tills slutet av 1800-talet hade nästan varje gotländsk gård en liten linsodling. Skörden användes till soppor, gröt och mald till pannkakor. Gotlandslinsen har nästintill försvunnit men bevarats av entusiaster och är nu på väg tillbaka, hyllad för sin unika smak och höga näringsinnehåll.
Användningssätt: Mycket användbar lins till sallader, grytor, soppor, röror och biffar. Går bra att mixa, krossa, grodda eller mala till mjöl för plättar och bröd. Koket ger också en fin användbar buljong. Linsen kan fermenteras för att göra exempelvis misopasta.
Tillagning:
Mängd: 500g
Näringsvärde per 100 g: Energi: 325 kcal/1361 kJ. Fett: 1 g, varav mättat fett 0,2 g. Kolhydrater: 48,5 g, varav sockerarter 2 g. Fibrer: 30 g. Protein: 24 g. Salt: 0 g.
Om: Nordisk Råvara samarbetar med odlare i olika delar av Sverige som tycker som dem, att mat ska odlas på nära håll med omsorg och eftertanke. Deras ambition är att försöka göra det som dem vet är rätt och som ger de bästa produkterna både för vår hälsa och för vår miljö. Nordisk Råvara vill skapa alternativ som inte bara minskar belastningen utan som bidrar till att reparera miljön. Vi kan, genom att odla rätt, vända processen och binda kolet genom att ha högre humushalter i jordlagren, dvs arbeta ner mer organiskt material. Rätt odling av livsmedel är ett verktyg för att få klimatet i balans.