| EKOLOGISKT & MILJÖVÄNLIGT | Fri frakt från 499:- | Leverans 2-4 dagar |

Gulärt Vreta

  • 69 kr

Produkten är tyvärr slut i lager :(

Små, runda, beigegula ärter med intensivt ärtig smak. Vreta gulärt är mycket god i sig själv med smör och salt.

Användningssätt: Användbar till grytor, soppor, krämer och eleganta anrättningar.

Tillagning: Skölj ärtorna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. Blötlägg i minst 8 timmar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i ärtorna och låt dem koka försiktigt i 15 minuter.

Mängd: 500g

Gulärt: Den lilla, pärlliknande ärten är en viktig del i klassisk svensk husmanskost. Vreta är unik i att vara släkt i direkt nedstigande led från äldre svenska lantsorter. I konkurrens av andra högavkastande och lättodlade sorter försvann den från åkrarna. Öländska ärtodlare har hållit Vreta vid liv tack vare sin intensiva och rena smak.

Näringsvärde per 100 g: Energi: Energi: 300 kcal/1250 kJ. Fett: 2 g, varav mättat fett 0,2 g. Kolhydrater: 46 g, varav sockerarter 3 g. Fibrer: 13 g. Protein: 22 g. Salt: 0 g.

Om: Nordisk Råvara samarbetar med odlare i olika delar av Sverige som tycker som dem, att mat ska odlas på nära håll med omsorg och eftertanke. Deras ambition är att försöka göra det som dem vet är rätt och som ger de bästa produkterna både för vår hälsa och för vår miljö. Nordisk Råvara vill skapa alternativ som inte bara minskar belastningen utan som bidrar till att reparera miljön. Vi kan, genom att odla rätt, vända processen och binda kolet genom att ha högre humushalter i jordlagren, dvs arbeta ner mer organiskt material. Rätt odling av livsmedel är ett verktyg för att få klimatet i balans.