| EKOLOGISKT & MILJÖVÄNLIGT | Fri frakt från 499:- | Leverans 2-5 dagar |

Bondböna - Svenskodlat KORT DATUM

  • 95 kr
  • 69 kr

Produkten är tyvärr slut i lager :(

Bondböna, Skalad. Ekologisk och odlad i Sverige.

Vaniljgul böna med fast, krämig textur. Intensivt nötig doft och smörig smak.

Bondbönan är i år odlad hos Carl Piper, Ängsö slott, Västerås.

Användningssätt: Mycket användbar böna som är lika god i grytor som i röror och krämer. Utmärkt att mala till mjöl och använda till bröd och pannkakor. Bondbönan binder bra i exempelvis grönsaksbiffar.

Tillagning: Skölj bönorna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. För bästa resultat blötlägg i minst en timme. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %) låt dem koka försiktigt i 10–15 minuter. Det går också bra att koka utan blötläggning, låt bönorna då koka försiktigt i 25 minuter.

Mängd: 500g

Bondböna: Bondbönan har varit basföda i Sverige ända sedan 1200-talet men försvann gradvis under 1900-talets första hälft. Den här mindre, småfröiga bondbönan kallas ibland för åkerböna.

Näringsvärde per 100g: Energi: 282 kcal/1181 kJ. Fett: 2 g, varav mättat fett 0,4 g. Kolhydrater: 27,9 g, varav sockerarter 2,1 g. Fibrer: 30 g. Protein: 23,1 g. Salt: 0 g.

Förvaring: Torrt och svalt.


Om: Nordisk Råvara samarbetar med odlare i olika delar av Sverige som tycker som dem, att mat ska odlas på nära håll med omsorg och eftertanke. Deras ambition är att försöka göra det som dem vet är rätt och som ger de bästa produkterna både för vår hälsa och för vår miljö. Nordisk Råvara vill skapa alternativ som inte bara minskar belastningen utan som bidrar till att reparera miljön. Vi kan, genom att odla rätt, vända processen och binda kolet genom att ha högre humushalter i jordlagren, dvs arbeta ner mer organiskt material. Rätt odling av livsmedel är ett verktyg för att få klimatet i balans.