| EKOLOGISKT & MILJÖVÄNLIGT | Fri frakt från 499:- | Leverans 2-5 dagar |

Presentask med Fröer Eko

  • 235 kr
  • 179 kr
I lager.

Ekologiska fröer i en vacker presentask

I denna vackra presentask finner du ett urval av smakrika grödor med det lilla extra, tillsammans med vackra blommor som passar extra bra att torka till hållbara buketter. Passar bra i både krukor och på friland. Ge bort till någon som du tycker om eller njut av det själv i ditt gröna paradis.

Obs! Längre ner på sidan hittar du mer information om odlingstips osv!

Röd Basilika - Mörkt violetta, lite buckliga blad med en bronsaktig ton. Ger en bra skörd av mycket aromatiska och smakliga blad

Chilin Buena Mulata - Bär tidigt mängder av slanka, blanka mörkvioletta frukter som övergår i orange för att slutligen mogna i djupt rött. De kan avnjutas i alla stadier, men utvecklar sin fulla smak när den är helt mogen. Hettan är tydlig, men inte överväldigande.

Vild (italiensk) Rucola - Gror långsammare, växer saktare, har mindre, smalare, flikigare, mörkare blad och går i blom betydligt senare än vanlig Rucola. Däremot mera sting i smaken.

Cheerio Körsbärstomater - Busktomat. En av de tidigaste helröda körsbärstomaterna. Den ger en mängd 3 cm stora, kraftigt röda, delikata tomater på grenigt buskiga plantor. Cheerio tål kyligt och ostadigt väder bättre än de allra flesta sorter.

Blommor Jätteeternell - Pappersliknande blommor i gult, brons, orange, rött. Torka och gör en hållbarbukett som du kan njuta av hela året. Kan också användas fullt utslagen som snittblomma. Plocka ofta så kommer fler blommor.

Asken har ett vackert motiv och är stabil och av god kvalitet för att hålla länge.

Runåbergs fröer är övertygade om att ekologisk odling i olika former är en förutsättning för jordens överlevnad. En odling med uppriktig vördnad för det levande. En odling där balans är viktigare än maximal skörd. Utan användning av lättlösligt konstgödsel och kemiska bekämpnings- och tillväxtmedel. Och de gör vad dem kan för att hitta fröproducenter runt om i världen med samma inställning. 

Om: Hösten -82 startades Runåbergs Fröer. Under alla år har de bästa sorterna för vårt nordiska klimat varit det viktigaste och är det fortfarande. Och varje år testar de åtskilliga nya och gamla, mer eller mindre okända och odlingsvärda sorter Standardsorterna, de normalt pollinerade eller frökonstanta, som de också kallas, kommer att fortsätta att dominera deras sortiment. Inte av nostalgiska eller konservativa skäl, utan därför att många av egen kraft ger utmärkt skörd i flera avseenden. De är alldeles för bra för att få försvinna för alltid. Många av dem hänger idag på en skör tråd och tillsammans kan vi bidra till att rädda några från glömskan.

__________

Röd Basilika, Rosso

Mörkt violetta, lite buckliga blad med en bronsaktig ton. Plantan är stadig, ca. 40 cm hög och ger en bra skörd av mycket aromatiska och smakliga blad. En portion innehåller ca. 200 frön.Vetenskapligt namn:Ocimum basilicum
Botanisk familj:Kransblommiga - Lamiaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–juli
Sådjup:0,2 cm
Grotid:5–15 dagar
Plantavstånd:25 cm
Radavstånd:30 cm
Planthöjd:40 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–september
Frö/g:700 frön
Övrigt:Ljusgroende
Kulturarvssort:Nej


Sådd

Så mycket ytligt inomhus 6 veckor innan utplantering på 25 cm avstånd när frostrisken är över och jorden blivit varm.

Avstånd

Håll 25 cm mellan plantor och 30 cm mellan rader.

Skörd

Plocka blad och kvistar allteftersom eller klipp ner helt några gånger under säsongen.

Frö

1g är ca. 700 frön.

En portion innehåller ca. 200 frön.

Buena Mulata, Chili

Många kulturväxter har en lång och brokig historia. Men inte många kan mäta sig med chilin Buena Mulata. Tack vare Lena Israelsson som delade med sig av sitt frö för att vi skulle testa sorten för några år sedan, kan vi nu erbjuda ekologiskt odlat frö till denna raritet.

Namnet har varit känt sedan länge i Mexico, men det har inte funnits frön till den under lång tid. Det fruktades att sorten försvunnit. Som av en slump hittade den mexikanske konstnären Pippin en glasburk med frön längst ner i frysen hos sin nyss bortgångna farmor då de går igenom hennes kvarlåtenskap. Eftersom han var mycket intresserad av chilisorter, upptäckte han snart att det var den försvunna Buena Mulata. Nu har denna vackra chili fått en ny chans.

Plantan blir 45-60 cm. hög och bär tidigt mängder av slanka, blanka mörkvioletta frukter som övergår i orange för att slutligen mogna i djupt rött. De kan avnjutas i alla stadier, men utvecklar sin fulla smak när den är helt mogen. Hettan är tydlig, men inte överväldigande (30.000-50.000 Scovillegrader). En portion innehåller ca. 15 frön. Vetenskapligt namn:Capsicum annuum
Botanisk familj:Potatisväxter - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55-70
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: januari–mars
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:22-30 °C
Grotid:12-30 dagar
Plantavstånd:30-50 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:60-80 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:100-150 frön
Kulturarvssort:Nej


Sådd

Så inomhus 8-10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I januari-mars för plantor till kallväxthus och i februari-april för utplantering på friland. Bästa groningstemperatur är 22-30°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på kring 20°C. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare" med tillskottsbelysning och möjlighet att reglera temperaturen. Plantor som sträckt sig och blivit gängliga har svårt att hämta sig efter utplantering och ger lägre skörd.

När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.

Avhärda plantorna successivt innan planteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.

Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

Avstånd

30-50 cm mellan plantorna. 50-70 cm mellan raderna. 

Skörd

Frukterna skördas ibland gröna, men är inte helt mogna förrän färgen skiftat till rött. Eller till gult, orange och brunt för en del sorter. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas.

Chilipeppar kan också skördas omogen, men utvecklar sin smak alltmer ju mognare den blir. Även sol och värme är viktigt för att få en riktigt stark chilipeppar.

Frö

1g innehåller 100-150 frön. En portion ger 10-15 bra plantor. Till 1000 plantor behövs ca. 10g.

En portion innehåller ca. 15 frön.

Vild (italiensk) Rucola

Gror långsammare, växer saktare, har mindre, smalare, flikigare, mörkare blad och går i blom betydligt senare än vanlig Rucola. Däremot mera sting i smaken. Kan skäras ner flera gånger och klarar ofta övervintring under täckning. En portion innehåller ca. 2000 frön.Vetenskapligt namn:Diplotaxis tenuifolia
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–augusti
Sådjup:0,5 cm
Grotid:10-14 dagar
Plantavstånd:5-15 cm
Radavstånd:15-20 cm
Planthöjd:15-20 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–november
Frö/g:700 frön
Övrigt:Perenn
Kulturarvssort:Ja


Sådd

Rucola växer snabbt och bör sås i omgångar från tidig vår. Så 0,5 cm djupt. Vattna gärna i såraden. Den kan även sås inomhus hela året.

Avstånd

Behöver inte gallras om den är glest sådd. Ge den 15 cm för kraftiga plantor.

Skörd

Ta späda blad eller hela plantor tidigt. Avskurna plantor ger ytterligare en skörd.

Frö

1g innehåller 2000 frön.

En portion innehåller ca. 2000 frön.

Cheerio, körsbärstomater

Busktomat. En av de tidigaste helröda körsbärstomaterna. Den ger en mängd 3 cm stora, kraftigt röda, delikata tomater på grenigt buskiga plantor. Frukterna väger mellan 25-35 g. Cheerio tål kyligt och ostadigt väder bättre än de allra flesta sorter. En körsbärsfavorit för friland sedan länge. Är i grunden en busktomat men i växthus kan man även binda upp och tjuva den. En portion innehåller ca. 20 frön.Vetenskapligt namn:Solanum lycopersicum
Botanisk familj:Potatisfamiljen - solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: februari–april
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:24-29°C
Grotid:7-14 dagar
Plantavstånd:35-55 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:40 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:300-350 frön
Övrigt:Busktomat. Behöver ej tjuvas, kan bli högre i växthus.
Kulturarvssort:Nej


Sådd

Så inomhus 7-8 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för frilandstomater. Bästa groningstemperatur är 24-29°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.

Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen. Sätt inte ut tomaterna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.

Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut. Tomater bildar rötter på stjälken om den kommer under jord, så förvuxna plantor kan planteras liggande med bara spetsen över jord. För tidigt sådda och utplanterade tomater däremot, blir ofta störda i tillväxten och ger gängliga plantor och dålig skörd. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare", med extrabelysning och möjlighet att reglera temperaturen.

Avstånd

Tomater behöver ett inbördes avstånd på 35-55 cm och 50-70 cm mellan raderna.

Skörd

Plocka tomaterna fullmogna och solvarma. Är det risk för nattfrost innan alla tomater hunnit mogna, går det bra att låta dem eftermogna inomhus på ett mörkt och svalt (8-12°C) ställe. Hela den avbladade plantan kan också hängas upp och ner inomhus och skördas efterhand. Gröna tomater kan läggas in, användas till marmelad eller stekas. Tomat kan också, liksom paprika och chilipeppar, frysas i bitar utan förvällning för kommande såser och grytor.

Frö

1g innehåller 300-350 frön. Till 1000 plantor behövs ca. 5g.
En portion innehåller ca. 20 frö

Jätteeternell, Blandade färger

Pappersliknande blommor i gult, brons, orange, rött.

Korgblommig. Ettårig. Kommer från Australien där den växer som perenn. Skördas innan de är helt utslagna och torkas hängande på en sval, torr plats. Kan också användas fullt utslagen som snittblomma. Trivs i en genomsläpplig, humusrik jord i full sol. Frostkänslig. Höjd 80 cm. En portion innehåller ca. 100 frön.Vetenskapligt namn:Helichrysum bracteatum
Botanisk familj:Korgblommiga - Asteraceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april / Direktsådd: maj
Sådjup:1 cm
Grotid:8-15 dagar
Plantavstånd:30 cm
Radavstånd:40-50 cm
Planthöjd:80 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:1500 frön
Kulturarvssort:Ja


Sådd

Förkultivera inomhus 3-5 veckor innan utplantering. Så fröerna grunt.

Avstånd

Plantavtånd 30 cm.

Skörd

Skördas innan de är helt utslagna och torkas hängande på en sval, torr plats. Kan också användas fullt utslagen som snittblomma.

Frö

1g innehåller 1500 frön.

En portion innehåller ca. 100 frön.